Domeniile de folosire a de roboți de reabilitare sunt, în general, împărțite în terapie și asistență. În plus, roboții de reabilitare includ protezele (protetică), stimularea nervoasă și dispozitivele de monitorizare a persoanelor în timpul activităților zilnice.
Se disting următoarele categorii:
- Terapia cu mobilitate robotizată (pentru mers)
- Roboții de reabilitare personală
- Terapia robotică a membrelor superioare
- Protezele inteligente
- Roboții utilitari sociali pentru îngrijirea personală, cazurile de autism și îngrijirea persoanelor vârstnice.
Unul dintre aceste dispozitive este Lokomat*, care dă rezultate deosebite la reabilitarea persoanelor cu dizabilități. Lokomat se poate adapta la nevoile fiecăruia, chiar ale copiilor, minimalizând riscul de rănire și asigurând exerciții optime cu o durată de 45 de minute. Exercițiile terapeutice clasice nu stimulează creierul așa de mult și, de aceea, se întâmplă deseori ca, după încetarea unor astfel de exerciții, starea persoanei să evolueze negativ. În cazul terapiei cu Lokomat regresul nu există și starea ameliorată este trainică. În timpul exercițiilor cu acest aparat robotic, pacientul are în fața sa un monitor și, prin rezolvarea „obstacolelor" jocului video, activează grupa țintă de mușchi ai brațelor sau picioarelor, totul în scopul unei recuperări mai rapide și de calitate.
Particularitatea acestei metode este că, înainte de a mișca picioarele sau brațele, comanda vine din creier, ceea ce nu este cazul exercițiilor clasice cu un kinetoterapeut. Un alt aspect cheie este sistemul dinamic de diminuare a greutății, care îi permite pacientului să se recupereze mai rapid și să facă exerciții mai îndelungate și intense.
Trebuie menționate și alte dispozitive: Erigo - o masă modernă pentru verticalizarea pacienților care stau culcați pe perioade îndelungate datorită unei leziuni sau boli și Armeo - singurul dispozitiv care nu funcționează pe principiul automatizării. Trebuie pomenite și dispozitivele Tyromotion și PerPedes.
Reabilitarea mersului îi sprijină pe indivizi pe calea către cel mai înalt grad de independență în viața de zi cu zi. Cu cât putem efectua mișcări naturale mai detailate, cu atât mai bine. În acest fel, mișcările sunt păstrate permanent în creier datorită neuroplasticității acestui organ.
În fiecare an, peste 1.000 de roboți utilitari medicali sunt instalați la nivel mondial, iar domeniile lor de aplicare includ neurochirurgia, ortopedia, endoscopia, mini-intervențiile chirurgicale, iradierile punctuale, colonoscopia, reabilitarea, îngrijirea și servirea pacienților ș.a.m.d. Folosirea roboților utilitari cu scopuri medicinale se extinde din ce în ce mai mult odată cu dezvoltarea tehnologiei informatice și a senzoriale.
Recuperarea mobilității pacientului este o muncă deosebit de obositoare și grea pentru terapeuți și, de aceea, este principala țintă a automatizării. Zeci de sisteme robotice mobile pentru reabilitarea pacienților sunt folosite în prezent în clinici din întreaga. Terapia robotică (30-60 de minute pe zi) este rareori prezentă la instituțiile de îngrijire a sănătății care au contract cu Institutul Croat de Asigurări de Sănătate (HZZO) și doar la câteva Spitale Speciale de Reabilitare Medicală (Krapinske Toplice, Varaždinske Toplice și Daruvarske Toplice), care au roboți de antrenament și analiză izokinetică.
Putem conclude că ar fi mult mai rentabilă achiziționarea de dispozitive Lokomat decât acoperirea cheltuielilor de tratament ale pacienților din partea statului din cauza problemelor provocate de exerciții nepotrivite.
Factorii cheie pentru neuro-reabilitarea și recuperarea de succes:
- Principiile de învățare motorie promovează neuroplasticitatea creierului și recuperarea pacientului.
- Terapia trebuie să fie intensă cu repetări frecvente și raportul corect de exercițiu și odihnă.
- Terapia trebuie să fie provocatoare și motivantă pentru pacient.
- Feedback-ul despre progresele realizate este foarte motivant pentru pacient.
Având în vedere scăderea numărului de persoane interesate în rolul de îngrijitor, în următorii 10-15 ani va exista un potențial imens de cerere pentru sistemele robotice de asistență și roboții utilitari. De aceea, sunt atâte instituții științifice importante, care lucrează în domeniul roboților utilitari și dezvoltă prototipuri noi de roboți utilitari pentru a ajuta persoanele vârstnice și persoanele care au nevoie de reabilitare.
*Lokomat, dispozitivul robotic care efectuează funcția mersului, îl ajută pe pacient să conștientizeze funcția pierdută sau afectată. O astfel de terapie (exerciții de mers) se efectuează cel mai des în mod manual și este nevoie de până la cinci terapeuți fizici pentru un singur pacient. Dispozitivul Lokomat a fost lansat pe piață în 2004 de compania Hocoma din Zurich.
Surse:
Isak Karabegović, Edina Karabegović, Ermin Husak: Primjena servisnih robota u rehabilitaciji i pomoći bolesnicima
http://dubrovackidnevnik.rtl.hr/vijesti/hrvatska/kakav-nevjerojatan-apsurd-ovaj-stroj-podize-invalide-iz-kolica-a-nema-ga-nijedna-hrvatska-drzavna-bolnica
https://robotska-neurorehabilitacija.eu/rehabilitacija-nogu-i-hoda/
http://www.in-portal.hr/in-portal-news/sport/10296/lokomat-besplatna-rehabilitacija-na-revolucionarnom-uredjaju-za-osobe-s-invaliditetom
http://slobodnadalmacija.hr/scena/mozaik/clanak/id/99692/revolucija-u-fizikalnoj-terapiji-najefikasnija-rehabilitacija-dostupna-i-u-hrvatskoj