Incontinență urinară

Incontinența urinară ca urmare a unei leziuni a măduvei spinării de orice nivel influențează, în general, controlul asupra vezicii urinare. Nervii pe partea de jos a coloanei vertebrale controlează activitatea organelor interne, inclusiv a vezicii urinare. În urma leziunii, nervii pierd legătura lor cu creierul și nu mai primesc mesajele acestuia și nici nu mai pot transmite aceste mesaje mușchilor vezicii urinare.

Creierul ca sistem central nu mai are control asupra vezicii urinare, caz în care apare starea de incontinență urinare cunoscută sub numele de vezică neurogenă.

Vezica neurogenă poate fi cauzată de boală, deformarea congenitală a creierului, leziuni ale coloanei vertebrale sau spina bifidă.

Incontinență urinară
Incontinență urinară

Deși nu este posibil a menține același controlul asupra vezicii urinare ca înaintea apariției vezicii neurogene, există numeroase ajutoare și tehnici disponibile pentru a menține vezica neurogenă controlată și a efectua rutina zilnică de urinare.

Există două tipuri de vezică neurogenă care interferează cu funcția urinară normală

  1. când vezica este prea mică și nu poate fi contractată sau golită complet
  2. când vezica este hiperactivă (spastică) și se golește frecvent și în mod imprevizibil cu reflexe nervoase necontrolate (spasme) tipice pentru leziunile coloanei vertebrale.

Vezica spastică în perioada de șoc (după accidentare) poate dura până la câteva luni și, de aceea, își pierde elasticitatea, iar din ea se scurg constant cantități mici de urină datorită suprasarcinii constante. După aceea, urmează faza hiperactivă, când vezica se umple și golește necontrolat, ca reflex. În acest fel, rinichii nu se golesc în mod uniform sau complet, ceea ce este periculos pentru funcționarea lor normală, această stare fiind abordată prin cateterism.

Întrebări frecvente

ÎN CE MANIERĂ LEZIUNEA COLOANEI VERTEBRALE AFECTEAZĂ VEZICA MEA?

Leziunea coloanei vertebrale schimbă modul în care mușchii vezicii își îndeplinesc funcția și interferează cu mesajele care ar trebui să circule între creierul nostru și vezica urinară. Când măduva spinării suferă o leziune, nu mai sunt posibile condițiile pentru urinarea normală prin relaxarea și contragerea sfincterului.

Cu această tulburare, se pierde totodată și senzația de vezică plină. În funcție de gradul leziunii și de starea individuală, vezica poate fi golită prea repede sau nu destul de des.