Importanța unei diete sănătoase după o leziune a măduvei spinării
Știm cu toții că o dietă sănătoasă este unul dintre pilonii de bază ai sănătății. Foarte des obiceiurile alimentare nesănătoase pot duce la consecințe nedorite. Oameni care au suferit leziuni ale măduvei spinării ar putea să fie mai expuși bolilor de inimă și diabetului, datorită nivelelor metabolice mai scăzute.
Cercetările arată că este important ca persoanele cu leziuni ale măduvei spinării să analizeze obiceiurile lor alimentare, să adapteze dimensiunile meselor și să mănânce sănătos. Deși metabolismul încetinește drept urmare a scăderii masei musculare și activității fizice scăzute, nevoile organismului de vitamine, minerale și proteine rămân aceleași. În cazul infecțiilor, febrei sau rănilor cronice, nevoile organismului de nutrienți ar putea crește. Pacienții cu leziuni ale măduvei spinării pot avea consecințe asociate cu lezarea măduvei spinării, inclusiv:
- Răni datorate presiunii prelungite (decubit)
- Risc crescut de osteoporoză din cauza deficitului frecvent de vitamina D
- Disfuncția vezicii urinare și a intestinelor
- Tromboză venoasă profundă
- Probleme respiratorii
- Boli cardiovasculare
- Risc crescut de diabet
Un plan dietetic ales cu grijă nu va elimina complet riscul pentru pacient, dar va ajuta cu siguranță la reducerea problemelor, precum și la menținerea unui stil de viață mai sănătos.
Unul dintre principalele probleme cu care se confruntă pacienții cu leziuni ale măduvei spinării este activitatea fizică insuficientă. Pe măsură ce suntem mai puțin activ, mușchii și oasele pot deveni mai slabe.
Drept urmare a scăderii activității fizice, se ard mai puține calorii și se câștigă în greutate. Un lucru pe care îl puteți face pentru a reduce unele dintre aceste riscuri este a menține un stil de viață sănătos și un regim alimentar potrivit. Citiți câteva sfaturi și îndrumări utile:
- Porțiunea corectă de alimente o vom stabili în mod independent sau în colaborare cu medicul. Este foarte ușor să ne obișnuim să mâncăm prea mult dacă mâncăm ceea ce ne place. Trebuie să schimbăm abordarea și să adaptăm porțiunile la nevoile noastre.
- Consumul de fibre, adică de cereale integrale, fructe și legume, este foarte important și poate contribui în mare măsură la funcția de golire a intestinelor. Este indicat să mâncăm aproximativ 30 de grame de fibre în fiecare zi.
- Este mult mai probabil să alegem alimente nepotrivite și nesănătoase, dacă hotărâm ce se mâncăm într-o clipă, fără nicio planificare prealabilă. Este o idee bună să planificăm mesele și să achiziționăm alimentele în prealabil pentru a evita abaterile frecvente.
- Totodată, trebuie să evităm consumul regulat de gustări nesănătoase care conțin sodiu, grăsimi și colesterol. Nucile și fructele uscate sunt o alternativă excelentă, care trebuie luată în considerare atunci când ne este foame între mese.
- Trebuie să evităm băuturile cu zahăr și alcoolul. Apa este o opțiune mult mai sănătoasă (și ieftină).
- Exercițiile fizice sunt importante pentru menținerea puterii musculare și a capacității aerobe. Exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți semnificativ atât starea mentală, cât și sănătatea fizică.
- Trebuie să acordăm atenție echilibrului dintre diferitele tipuri de alimente la fiecare masă principală. Este important să consumăm destui nutrienți esențiali, ca de exemplu carbohidrați complecși (fructe, legume, cereale integrale), proteine, grăsimi sănătoase și fibre pentru a profitala maxim de dietă.
- Trebuie să mâncăm aproximativ două căni și jumătate de legume și 1-2 mese de fructe pe zi.
- Uleiul de măsline trebuie inclus în dieta noastră şi să evităm grăsimile animale.
- Este foarte important să monitorizăm greutatea la intervale regulate, să adaptăm dieta și să facem exerciții fizice în funcție de posibilitățile noastre.
- Ori de câte ori este posibil, trebuie să ne expunem la soare pentru a obține vitamina D, care este atât de necesară pentru întreținerea oaselor.
- Nu trebuie folosite suplimente dietetice la propria noastră inițiativă, ci numai în caz că medicul ne a prescris acest lucru, întrucât acestea pot avea uneori efecte dăunătoare pentru organism.
Modificările trebuie efectuate în mod consecutiv, una după altă, și să așteptăm puțin timp după fiecare schimbare. Trebuie să facem un plan și să-l urmărim timp de câteva săptămâni. Lucrurile trebuie repetate timp de 21 de zile, ca acestea să devină obiceiuri (ca de exemplu, să luăm micul dejun sau să facem exerciții fizice), așa că acordați-vă timp.
Nu vă grăbiți și lăsați imediat toate alimentele nesănătoase, deoarece în caz contrar nu veți obține efectul dorit. Organismul dvs. are nevoie de timp ca să se obișnuiască cu alimente noi, care au o valoare nutritivă și un conținut de fibre mai ridicat. Organismului dvs. îi va fi mai ușor să combată infecțiile și bolile dacă aveți grijă de el în mod corespunzător.